US/English Version:
Click here to join the US/English version...Click here to join the US/English version...  

 

 Du er her: 4Bøger & Forskning4Boganmeldelser4Peter Willemoes

 

 Historien

 SøværnsNyt

 Synspunkter

 Orlogsliv & Lune

 Billedserier

 Historiske Tidslinier

 Flaget

 Skibene

 Marineflyverne

 Våben/-systemer

 Officersmessen

 Uniformer mm.

 Flådens Ansigt

 Mindesmærker

 Bøger & Forskning

4Nye Bøger

4Boganmeldelser

4Hvem forsker Hvad?

 4Forsvarets Bibliotek

 4Kontaktudvalget

 4Maritim Kontakt

 4Marinehist. Skrifter

 4Forskere & Projekter

4Maritim Bibliografi

Redigeret og
designet af:

Johnny Balsved

 

Boganmeldelse:

Peter Willemoes
1783-1808

- En dansk søhelts liv og tid

Af Mai-Britt Schultz

Anmeldt af Johnny E. Balsved

Kategori:

Personalehistorie, herunder biografier, Søværnets personel mm.

Samlet bedømmelse:

Bogen er, ifølge forfatteren, en historisk billedbog, henvendt til både børn og voksne, og er en historisk billedfortælling om mennesket Peter Willemoes og hans samtid.

Men Mai-Britt Schultz nøjes ikke kun med at fortælle historien om en dansk søhelts liv og tid, hun står også bag bogens mange farverige og pragtfulde illustratio-ner.

Indbydende illustrationer

Nu bliver bogen lanceret som en historisk billedbog, og ingen tvivl om, at de mange farvelagte illustrationer både er med til at fortælle histo-rien, og samtidig være med til at tegne et livagtigt tidsbillede af perioden.

Fortællingen kommer ikke kun til at dreje sig om Peter Willemoes, men i lige så høj grad om hans samtid, hvilket da også umiddelbart synes at være formålet med denne beretning.

Gennem hele fortællingen gives der en historisk tidslinje på de enkelte sider, således at det er muligt at forholde sig til, hvad der samtidig udspil-lede sig i resten af verden, medens historien gik sin gang i kongeriget.

Morsomt at kunne konstatere, at Ludvig den 16. i 1785 underskriver en lov om at et lommetørklæde SKAL være firkantet, eller at posten fra 1. marts 1806 bliver husstandsomdelt i København.

Vi kommer således vidt omkring i tidsskildringen, så historien ikke kun er nærværende for skolebørnene i Assens, der for øvrigt på flere klassetrin modtager bogen gratis fra kommunen.

Men nu er Peter Willemoes jo også født i Assens.

En fortællende stil

Forfatteren vælger at fortælle historien i jeg-form, dvs. at det fremtræder som om Peter Willemoes selv beretter om sit liv og sin samtid, hvilket så absolut ikke gør historien uinteressant.

Der er måske et par enkelte historiske unøjagtigheder, eller lette løsninger, men ikke noget, der skæmmer historien. Jeg-formen er måske lidt ved siden af, når samme søhelt begynder at beskrive sin egen begravelse!

Naturligvis var han til stede, men lad det blot være. Historien og de tilhø-rende illustrationer hænger flot sammen, og er med til at skabe en abso-lut læseværdig historisk billedbog, både for børn og voksne.

Mangler desværre sidetal

Desværre har bogen en meget væsentlig mangel! - På forreste side mødes læseren med et kort over Europa, som det så ud i 1811, og i teksten be-rettes så, at man på side 44 kan se, hvor meget af Europa, Napoleons styr-ker havde erobret i 1811.

Problemet er blot, at der ikke er angivet sidenumre i hele bogen, så for de fleste vil det nok være lidt besværligt at finde frem til side 44. Kortet findes dog i bogen, selv om jeg endnu ikke har fået gjort op med mig selv om, hvorvidt det skulle være på den specielt nævnte side!

Lidt ærgerligt for en ellers utrolig levende beretning.

Premierløjtnant Peter Willemoes dør 22. marts 1808 under kampen ved Sjællands Odde her vist på dette lidt romantiserede billede i armene på skibets næstkommanderende, kaptajn C. A. Rothe.
(Billede fra Orlogsmuseets arkiv)

Om forfatteren

Bogens forfatter og illustrator, Mai-Britt Schultz (født  1962) vælger at kalde sig for kulturskaber, en titel som min stavekontrol dog ikke umiddelbart kunne nikke genkendende til.

Hun bor på det tidligere Kragekær Mejeri på Tåsinge og er oprindelig uddannet som scenograf fra Skolen for Brugskunst i København

Ifølge hendes egen hjemmeside arbejder hun i dag som kulturskaber og driver kort sagt en blandet landhandel, inden for kunst og kultur.

Desuden er hun en aktiv samfundsborger med engagement og indsigt i hverdagens små mirakler.

"Det har været en spændende og omfattende opgave, at få formidlet historien om en af de mest kendte søhelte, nemlig Peter Willemoes, som i 1808 døde i en træfning ved Sjællands Odde", siger Mai-Britt Schultz, "det er min tredje historiske billedbog, 2003 udkom "Historien om Svendborg" og i 2005 en bog om rokokodigteren "Ambrosius Stub 1703-1758".

Historiske personer er interessante som eksponenter for deres tid, og en glimrende måde at få formidlet historisk viden. Vi kan alle forholde os til historie, hvis den relaterer sig til personer, som vi kan identificere os med", slutter kulturskaberen.

Sammenfatning

Bogen er så absolut både se- og læseværdig, både for store og for små, og så naturligvis også for os som ønsker at lære vores børnebørn lidt om den danske historie og dens samtid.

Man behøver ikke være fra Assens for at kende Peter Willemoes, hvilket måske nok mere skyldes N. F. S. Grundtvig, end de egentlige sømilitære meritter begået i Willemoes korte karriere.

Bogen sluttes da også passende af med teksten til Grundtvigs "Kommer hid, I piger små", fra Willemoes dødsår 1808, ligesom også teksten fra gravstenen på Odden Kirkegård naturligvis også er omtalt inde i bogen, "De snekker mødtes i kvæld på hav, og luften begyndte at gløde".

Fortryllelsen og eventyret omkring Peter Willemoes lever fortsat her i 200-året for hans alt for tidlige død.

Fakta om bogen:

 Titel:

 Peter Willemoes 1783-1808
 - en dansk søhelts liv og tid

 Forfatter/-e:

 Mai-Britt Schultz

 Antal sider:

 50 sider, indbundet, 27,0 x 21,5 cm, illustreret i farver

 Forlag:

 Assens Kommune, 2008

 ISBN nr.:

 978-87-992713-0-9

 Bogladepris:

 Kr. 150,00 (vejl.)

- Har du en idé til en historie, eller mener du blot,
at der mangler noget på disse sider?

Kan du hjælpe med til at kaste et bedre lys over historien,
send en e-mail, evt. med en vedhæftet fil.
Husk at angive evt. kildeoplysninger.

Du kan også anvende Debat Forum'met her på websiten.

|Til toppen

 

-

   

Denne side er senest opdateret: -

Denne side er oprindeligt udgivet: 16. marts 2008

Copyright © 2013-2016 Johnny E. Balsved - Alle rettigheder forbeholdes - Personoplysninger