US/English Version:
Click here to join the US/English version...Click here to join the US/English version...  

 

 Du er her: 4Bøger & Forskning4Boganmeldelser4Skib i Sigte

 

 Historien

 SøværnsNyt

 Synspunkter

 Orlogsliv & Lune

 Billedserier

 Historiske Tidslinier

 Flaget

 Skibene

 Marineflyverne

 Våben/-systemer

 Officersmessen

 Uniformer mm.

 Flådens Ansigt

 Mindesmærker

 Bøger & Forskning

4Nye Bøger

4Boganmeldelser

4Hvem forsker Hvad?

 4Forsvarets Bibliotek

 4Kontaktudvalget

 4Maritim Kontakt

 4Marinehist. Skrifter

 4Forskere & Projekter

4Maritim Bibliografi

Redigeret og
designet af:

Johnny Balsved

 

Boganmeldelse:

Skib i Sigte

- en logbog om Ship Ahoy 2003

Anmeldt af Johnny E. Balsved

Kategori:

Orlogsliv & Lune

Samlet bedømmelse:

"Dette er en bog om skibstræffet Ship Ahoy 2003, som blev afholdt i Århus i dagene 27.-31. august.

Det er først og fremmest en bog, som fortæller om de skibe der del-tog i skibstræffet.

Dernæst er det en bog, som i tekst og billeder gengiver den stemning, som borgerne i Århus, de mange gæster og de mange medvirkende kunne opleve disse dage."

Således skriver århusborgmesteren Louise Gade i bogens forord.

Her kan jeg kun være enig med Louise Gade, men bogen giver samtidig et godt billede af begi-venheden også til os, der ikke havde mulighed for at overvære denne begivenhed.

Superb fotografering

Det første der falder i øjnene er de utroligt flotte billeder, der side ef-ter side fortæller historien.

Det lykkes virkelig for pressefotografen Hans Bølcho at fange både de store og de små begivenheder. Billederne formelig pulser af liv.

Når det i hans biografi på bagsiden er nævnt, at Århus Havn er hans hjem-mebane, og han ser detaljer, som ikke andre får øje på, så understreger denne bog klart denne evne.

De mange farvebilleder giver et fortrinligt indtryk af begivenheden og un-derstreger virkelig Bølchos sans for at fange det menneskelige og samtidig det væsentlige.

Det er svært at fremhæve et enkelt blandt de mange fortrinlige optagelser, men motiverne, hvor fortid møder nutid er med til at understrege den følel-se, der er lagt i arbejdet.

Billedet af den russiske fregat SHTANDART der mødes med hurtigfærgen, giganten MADS MOLS er blot et af de mange, der bider sig fast på nethin-den.

Godt gået Hans Bølcho, man kan næsten føle regne falde på nogle af disse uforglemmelige optagelser.

Morsom og underholdende tekst

Journalisten Knud Esmann har stået for det skrevne ord, og kedeligt er det bestemt ikke. Dag for dag behandles løbende med både muntre og oply-sende informationer.

Alene forklaringen på, hvor udtrykket "Ship ohøj" stammer fra fik mig til at trække kraftigt på smilebåndet, og ikke blot fordi det var placeret på 28. august, som i øvrigt er min fødselsdag.

Teksten fører os vidt omkring i både fortid og nutid, selv forfatterens mor-gentur med hunden Simba er gledet elegant ind i sammenhængen. Det lykkes både at give den i fortællerens rolle, men samtidig også få videre-givet mange af de indtryk som deltagere og gæster har haft.

Det skrevne ord akkompagnerer på bedste vis de mange skønne billeder, og ud over at være skrevet i en munter tone, er teksten også let læselig, og er med til at give et fornemt indtryk som en logbog over en stor Århus begivenhed.

Men, men, men

Lad gå, at en tydelig faktuel fejl slipper igennem. Det var ikke James Cook og ENDEAVOUR, der fandt Australien, de fandt New Zealand.

Australien var allerede opdaget ca. 100 før af hollænderen Willem Jan Szoon. Det er en ganske almindelig misfortolkning, der er til at leve med.

Men når forfatteren begynder at servere tydelige politiske budskaber midt i den ellers velskrevne tekst, så rammer man klart forbi bogens formål.

"Man undres. Hvordan kunne zaren i 1717 ane, at Danmark i det 20. år-hundrede skulle blive en impotent allieret i en nordatlantisk forsvarsallian-ce? At et politisk flertal med præstationsangst og fodnoter trak landet ud af dets pligter i kampen for freden?"

Om statsminister Anders Fogh Rasmussen hedder det bl.a.: "Godt nok, men hvordan var det nu det var? Anders Fogh Rasmussen blev bekvemt siddende som minister i den borgerlige regering, der på skvattet, hold-ningsløs facon måttet føre fodnotepolitik."

"Samarbejdspolitikerne ville bevare danske liv, Poul Schlüter og Uffe Ellemann-Jensen kun taburetter".

Et andet sted kommer atter en af disse politiske udgydelser: "Den tid i 1980'erne, da et flertal tvang den borgerlige regering til at gå imod vore allierede på betydningsfulde områder, er forbi. Dengang klæbede man holdningsløst til taburetterne."

Den slags politiske udfald havde bogen nok været bedre tjent foruden, og de havde nok passet bedre i Jyllands Posten, end i en logbog om Ship Ahoy 2003.

Sammenfatning

Alt i alt må jeg medgive, at logbogen, på trods af de uheldige politiske udfald, absolut er både se- og læseværdig. Ikke kun for dem, der deltog, men også for mange andre, der har en interesse i bevaringen af de gamle træskibe.

Både deltagerne og de besøgende vil uden tvivl få genopfrisket nogle gla-de og ind imellem våde (regnvejrs) minder om et par pragtfulde dage i Århus.

Hvorfor bogen kun udbydes til salg hos udvalgte boghandlere i Århus (eller direkte fra forlaget), er da synd for de mange ud over landet, der har en dybfølt interesse for disse aktiviteter.

For den, der skulle være så heldig at modtage bogen i julegave, er der lagt op til flere timers underholdning.

Fakta om bogen:

 Titel:

 Skib i Sigte - en logbog om Ship Ahoy 2003

 Forfatter/-e:

 Tekst af Knud Esmann og fotografi af Hans Bølcho

 Antal sider:

 96 sider

 Forlag:

 Forlaget Kannike Graphic, Århus V

 ISBN nr.:

 87-7244-027-9

 Bogladepris:

 Kr. 198,00

- Har du en idé til en historie, eller mener du blot,
at der mangler noget på disse sider?

Kan du hjælpe med til at kaste et bedre lys over historien,
send en e-mail, evt. med en vedhæftet fil.
Husk at angive evt. kildeoplysninger.

Du kan også anvende Debat Forum'met her på websiten.

|Til toppen

 

-

   

Denne side er senest opdateret: -

Denne side er oprindeligt udgivet: 10. december 2003

Copyright © 2013-2016 Johnny E. Balsved - Alle rettigheder forbeholdes - Personoplysninger